Предимства и недостатъци на апартаментите

02.05.2017 Категория: Обзавеждане и декорация 0 коментари Автор: Homecenter

Някои хора предпочитат да живеят в апартамент, а други - в къща. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци и трудно може да се определи кой от тях е по-добрият. Изборът зависи от личните предпочитания. Ето кои са преимуществата и неудобствата на апартаментите.

Предимства

Удобства

Жилищните сгради обикновено разполагат с удобства като фитнес зали, детски площадки, хранителни магазини и други. В модерните затворени жилищни комплекси са осигурени денонощна охрана и паркоместа. Повечето жилищни блокове са разположени в централната част на градовете, в близост до ресторанти, клубове, барове и основни връзки на градския транспорт, докато голяма част от къщите обикновено се строят в покрайнините на селищата.
 


Лесна поддръжка

Когато живеете в апартамент, единственото, за което трябва да се грижите, е личното ви жилищно пространство. Няма да ви се налага да почиствате снега около сградата през зимата, да подрязвате храстите и да косите тревата през пролетта или да се грижите за хигиената във вътрешните общи площи. В голяма част от жилищните сгради за тези дейности се наемат професионалисти. Друго голямо предимство на апартаментите е, че се отопляват значително по-лесно в сравнение с къщите заради по-малката си квадратура. През студените зимни месеци сметките за отопление в апартаментите са доста по-ниски в сравнение с тези на собствениците на къщи. Бихте могли да монтирате интериорни плъзгащи се врати между две или повече стаи в апартамента си, за да постигнете по-гъвкаво разпределение на жилищната площ и лесно да обединявате помещенията или да ги разделяте, когато ви е необходимо уединение.
 


Недостатъци

Фиксирано жилищно пространство

Когато живеете в апартамент, не съществува възможност за разширяване на жилищното пространство. За да бъде рационално усвоено наличното пространство, е необходимо да обзаведете жилището си с подходящи за неговите размери мебели за всекидневна, спалня, кухня, детска стая и баня. Съществуват практични решения за приобщаване на балкон към всекидневната или кухнята, като по този начин се увеличава полезната площ в апартамента.

Ограничения в дизайна и обзавеждането

Има и редица други ограничения, с които трябва да се съобразите, ако живеете в апартамент. Може например да не е разрешено боядисването на фасадата в желан от вас цвят или монтирането на външни климатични тела, с цел да не се наруши цялостната визия на жилищната сграда. Ако живеете под наем, обзавеждането на стаите в апартамента по ваш вкус също може да не е възможно, в случай че предпочитанията ви по отношение на дизайна и мебелировката се разминават с тези на хазяите ви.
 


Липса на уединение

Тъй като споделяте стените с вашите съседи, трябва да се съобразявате с разпоредбите в жилищната сграда по отношение на шума, както и да монтирате щори или непрозрачни завеси, за да си осигурите уединение, в случай че съседната сграда е разположена на близко разстояние от прозорците на дома ви.