Идеи за аналогични цветови схеми в интериора

01.07.2016 Категория: Интериорен дизайн 0 коментари Автор: Homecenter

Аналогичните цветови схеми включват група от три цвята, които се намират един до друг в колелото на цветовете. Такива комбинации са например червено, оранжево-червено и оранжево или зелено, синьо-зелено и синьо. Групирането им създава интересна, хармонична и донякъде монохроматична визия на помещението.

Ако решите да приложите такъв подход при определянето на цветовата палитра за стаите в дома си, първо изберете един основен цвят и го комбинирайте с два или три от съседните му багри в цветовото колело. Ето няколко подходящи решения за цветово оформление на интериора, подчинено на аналогичната цветова схема.
 


Червено, оранжево-червено и виолетово-червено

Изборът на мебели за спалня, интериорен текстил и боя за стените в тези топли и наситени цветове допринася за създаването на задушевна и гостоприемна атмосфера в помещението. Нещо повече - огнените нотки в тези багри стимулират чувствеността и страстта.
 


Жълто, жълто-оранжево и оранжево
Ако искате да създадете светъл и леко ретро декор, доверете се на комбинацията от тези три ярки и жизнерадостни цвята. Това трио е много подходящо за обзавеждането на детска стая.

Синьо-зелено, зелено и жълто-зелено
Успокояваща и освежаваща, тази група от цветове изглежда много добре, когато е вложена в интериора, и създава приятна обстановка в стаята. Тези нюанси изпълват пространството с цвят, свежест и лекота, без да натоварват визуално интериора.

Синьо, синьо-виолетово, виолетово
Мебели за дневна и аксесоари в цветовете от тази комбинация ще създадат женствен декор със запомнящо се фино излъчване. Интериорът, издържан в тази цветова схема, е модерен и шикозен.
 

Червено, оранжево-червено и оранжево
Използването на това цветово съчетание придава блясък на цялото помещение и създава приятна и модерна визия на пространството, която се отличава с яркост и индивидуалност.

Зелено, жълто-зелено и жълто

Това е един от най-ярките примери за деликатна и ненатрапчива аналогична цветова схема. Използването на различни нюанси на жълто и зелено ще създаде свежо пролетно усещане в помещението.