Въздействието на цветовете в интериора

18.10.2017 Категория: Интериорен дизайн 0 коментари Автор: Homecenter

Познаването на цветовете и тяхното въздействие е важно, тъй като до голяма степен те определят атмосферата в помещението. Има тонове, за които се смята, че потискат апетита, което ги прави неподходящи за стаи като трапезарията и кухнята. Има багри, които са твърде ярки и тонизиращи, поради което са неподходящи за спалнята. За черното се смята, че има негативен ефект върху настроението, а жълтото е цветът на радостта. В зависимост от функцията на помещението, трябва да изберете най-правилната цветова схема. Ето някои от най-популярните тонове в интериорния дизайн и тяхното въздействие върху сетивата.

Черно
 


Най-често черното и неговите нюанси се асоциират със стрес, траур и негативизъм. В интериорния дизайн черното е цвят, който има много голямо значение, тъй като може да бъде невероятно елегантен свързващ елемент в декора. Макар използването му като основен цвят да не е особено популярна практика, елегантното обзавеждане за всекидневна в черно създава усещане за стил и изисканост. Колкото повече елементи в черно внесете в декора, толкова по-драматична атмосфера ще постигнете.

Бяло
 


В интериорния дизайн бялото и близки до него багри като слонова кост и кремаво са много разпространени и популярни, тъй като допълват останалите краски. Бялото прави интериора по-светъл, по-ведър и визуално по-широк. Във вътрешния дизайн бялото най-често се прилага като цвят за стените, тъй като по този начин се създава перфектен фон, на който да се откроят останалите елементи в интериора.

Сиво
 


В съвременния интериорен дизайн без съмнение сивото е най-популярният неутрален тон. То се съчетава с всички останали багри и е подходящо за множество интериорни стилове. Макар по своята природа сивото да е неутрален цвят, неговите нюанси могат да променят ефекта му значително и да го направят топъл, студен, светъл или тъмен. Това многообразие от тонове е перфектно решение за фон в интериора, но също така може да се използва и за тапицерията на разположената в дневната стая мека мебел.

Зелено
 


Като един от основните цветове в природата, зеленото носи усещане за свежест, удовлетворение и жизненост. Повечето нюанси на зеленото се получават от смесване на различно количество синьо и жълто. По-светлите тонове на зеленото, в които доминират жълтите краски, ще внесат енергия в интериора. Тези нюанси ще имат невероятно визуално въздействие в слънчеви помещения.

Синьо
 


Разновидностите на синьото имат различен ефект върху сетивата. Комбинирането на сини тонове с бяло е много подходящо за постигането на интериор с морска тематика. Сините багри са подходящи за всяка стая от жилището, но най-често се срещат в банята или в спалнята, тъй като насищат атмосферата с усещане за спокойствие.