Подови настилки за мокри помещения

18.01.2017 Категория: Стенни и подови настилки 0 коментари Автор: Homecenter

Банята не е единственото помещение с висока влажност в дома. Освен нея към зоните с повишена влажност в жилището спадат пералното помещение, кухнята, килерът, терасата и градината. Ето няколко разновидности подови настилки за мокри и влажни помещения, разделени в три категории: подходящи, приемливи и неподходящи.

Подови настилки, подходящи за мокри помещения
 
Подовите настилки в тази категория осигуряват максимална защита срещу влага. Всички те са 100% водоустойчиви.

Гранитогрес
Плочките от гранигрес осигуряват най-добрата защита от влага и могат да се прилагат на места с интензивна влажност като пода в банята и на терасата, настилката около басейна и в градината или двора. Настилка от гранитогрес може да се положи и във всички останали стаи в жилището. Гранитогресът е подходящ и за полагане в индустриални и търговски обекти, тъй като е издръжлив на интензивен трафик. Плочките от гранитогрес имат водопоглъщане по-малко от 0.5%. Ако търсите издръжлива на влага и износване настилка за дома или градината си, можете да се спрете на гранитогресни плочки.

Керамични плочки
Подобно на гранитогреса, керамичните плочки са изключително здрави и издръжливи. Подходящи са за всички мокри помещения в дома и се предлагат в голямо разнообразие от цветове, текстури, дизайн и размери. Единственият недостатък на настилките или облицовките от керамични плочки и гранитогрес по отношение на влагата не са самите плочки, а фугите около тях, тъй като именно те са податливи на водопроникване, в случай че не са защитени със специален импрегнатор. Ако се нуждаете от нови плочки за баня, имате възможност да избирате измежду съвременни модели фаянс със завладяващи дизайни.

Винил
Както керамичните плочки, така и винилът е почти 100% устойчив на влага. Обикновено между виниловите планки остават съвсем малки разстояния, през които би могла да проникне вода. Въпреки това винилът се определя като най-добрата подова настилка за влажни помещения след керамичните плочки.

Бетон
Правилно запечатаният бетон е отлична водоустойчива подова настилка за различни типове мокри помещения. Той обаче сравнително рядко се използва в жилищни интериори и намира приложение най-вече в екстериора.

Подови настилки, приемливи за мокри помещения

Подовите настилки в тази категория не са 100% водоустойчиви, но въпреки това биха могли да се прилагат за мокри помещения, тъй като най-горният им слой обикновено е водоустойчив, което позволява водата да се задържа на повърхността за кратък период от време, без да нанася щети в дълбочина. Такива подови настилки са трислойните паркети, ламинатът, линолеумът и бамбукът.

Подови настилки, неподходящи за мокри помещения

Подовите настилки, които не трябва да се полагат в мокри помещения, са паркетите от естествена дървесина и мокетите. Те не само не са издръжливи на влага, но при конкакт с вода се създават условия за развитие на мухъл и плесен.