Как да изберете подова настилка за банята

20.01.2017 Категория: Стенни и подови настилки 0 коментари Автор: Homecenter

Макар банята да е едно от най-малките помещения в жилището, тя се нуждае от подова настилка, която трябва да бъде както функционална, така и стилна. От дизайнерска гледна точка, банята трябва да бъде място, което обичате, тъй като това е помещението, в което започва и приключва денят на всеки. Освен да предоставя удобства в ролята си на кът за релаксация обаче, банята трябва да бъде в състояние да устои на въздействието на парата от горещата вода и високата влажност, а също така да може да се почиства бързо и лесно. Повечето хора избират керамични подови плочки за настилката в банята. Ето някои от аспектите, които си заслужава да обмислите, преди да пристъпите към избора на подова настилка за банята.

Вашият начин на живот
Помислете върху това кой и колко често ползва банята и какво обзавеждане и оборудване е необходимо да включва тя. Подовата настилка в банята трябва да е в състояние да издържа на ежедневния трафик от мокри стъпала, както и да е устойчива на петна от козметика. Също така, ако имате малки деца, чиито приятели се отбиват често, обичате да каните гости или имате домашни любимци, подовата настилка в банята трябва да може да понася интензивен трафик и да се отличава с голяма здравина, издръжливост на надраскване и да бъде изключително влагоустойчива. Керамичните подови плочки за баня са най-подходящото решение, тъй като отговарят на високите изисквания към настилката в това помещение.

Вашите предпочитания за дизайна
Отделете време да обмислите дизайна на вашата баня в детайли, преди да пристъпите към избора на настилка, облицовка и обзавеждане. Вътрешното оформление на банята трябва да отговаря преди всичко на вашите собствени предпочитания, независимо дали те клонят към спа визия, която въздейства успокояващо, или пък сте по-модернистично ориентирани и предпочитате баня в съвременен стил, в която доминират ярките цветове. Ако сте решили да придадете по-луксозен облик на вашата баня, можете да заложите на лъскави повърхности и детайли с изтънчен металически блясък. Що се отнася до детската баня, тя трябва да бъде класическа и забавна, с визия, която да се харесва на деца от различни възрасти.

Вашият бюджет
Преди да пристъпите към избора на вида и дизайна на подовите плочки за банята, определете бюджета, който можете да заделите за ремонта. Винаги е по-добре да инвестирате малко по-голяма сума в наистина висококачествен продукт, който да изпълнява своята функция за дълги години напред. Изчислете точно квадратурата на пода в банята. Когато купувате подовите плочки, поръчайте няколко квадратни метра повече, за да имате резервни, ако някоя от тези, които полагате, се счупи или не бъде правилно срязана. Повредена плочка може лесно да се замени с резервна от същата серия и няма да се налагат разходи за ремонт на цялата настилка.