Модерни бани в сиво

24.02.2017 Категория: Стенни и подови настилки 0 коментари Автор: Homecenter

Сивото и бялото са неутрални цветове със сходни качества и най-често се прилагат в интериора, за да се внесе усещане за простор и лекота. Нюансите на сивия цвят са многобройни: някои от тях са хладни и сдържани, а други – балансирани и изтънчени. Сивото е непреходен, универсален и практичен цвят, подходящ за различни помещения в дома, сред които е и банята.

Сивият цвят изглежда превъзходно, когато се съчетае с жълти или оранжеви тонове, а в комбинация с бяло подчертава неговата свежест.

Съществуват безброй нюанси на сивото: тъмносиво, стоманеносиво, сребристо, гълъбовосиво, перленосиво и още много други. Всеки от тях може креативно да се вложи в декора, за да се постигне стилен облик на помещението. Например със сиви плочки за баня и бяло санитарно оборудване може да се създаде фин контраст. С помощта на сиви тонове може да се подчертае конкретен елемент от интериора или да се създадат фокусни точки. Ако сте избрали палитра от сиви нюанси за банята, обърнете специално внимание на осветлението в помещението. В зависимост от типа на осветлението и количеството светлина в банята, сивите елементи ще изглеждат различно. Затова изберете подходящи осветителни тела, с които да постигнете желаната осветеност в банята.

Баня, решена изцяло в сиво, може да изглежда ефектно и оригинално, ако сте заложили на разнообразие от текстури и шарки. Това може да се постигне като например обособите една или две акцентни стени с фаянсови плочки за баня с интересна шарка, а на пода около ваната оформите декорация от тъмносиви речни камъни. Подобен ефект можете да постигнете, ако заложите на плочки с един декор за пода и друг за стените в съчетание с мебели за баня и санитарно оборудване в бяло. Тази концепция е много подходяща за бани в традиционен стил.

В палитрата от сиви тонове за банята можете да включите и такива с лек син оттенък. Например сиви подови и стенни плочки с дървесен декор могат стилно да се съчетаят с аксесоари за баня в сиво-синьо. Бежовото също може да се комбинира хармонично със сивия цвят. Огледалата се вписват безупречно в баня, решена в сиви тонове, добавяйки дълбочина в интериора.

Сивите тонове са много подходящи за декориране на помещения в традиционен стил. Тяхната универсалност и изисканост ги прави приложими и за по-модерни бани. Тъй като сивите нюанси подчертават красотата на изчистените линии и семплите форми, те се вписват идеално и в минималистичния стил.

За да постигнете баланс в интериора на баня, решена в хладни сиви тонове, можете да изберете подови плочки с дървесен дизайн в светлокафяв цвят. Ако за банята сте предпочели подови и стенни плочки в топъл сив тон, създайте контраст с акценти в тъмен цвят.