Подова настилка от керамични плочки в кухнята

11.10.2017 Категория: Стенни и подови настилки 0 коментари Автор: Homecenter

Настилката от гранитогресни плочки или теракот е най-подходяща за пода в кухнята, тъй като се отличава с изключителна здравина, висока влагоустойчивост, а освен това се почиства и поддържа лесно. Ако ви предстои ремонт на кухнята и имате нужда от нова и по-надеждна подова настилка, заложете на керамични плочки, чийто атрактивен външен вид и износоустойчивост са гаранция за постигането на покритие с естетическа стойност и дълъг експлоатационен живот.

Устойчивост на влага

Макар подовата настилка в кухнята да не е подложена на интензивна влага като тази в банята, е необходимо да изберете покритие, което е устойчиво на проникването на течности. В това отношение теракотът и гранитогресът безспорно са най-доброто решение за кухнята.

Твърдост и дълготрайност на настилката

При правилно полагане настилката от керамични плочки осигурява безпроблемна експлоатация в продължение на десетилетия. Кухнята е помещение с интензивен пешеходен трафик, поради което подовата настилка е необходимо да бъде здрава и с висока износоустойчивост.

Устойчивост на петна

Често за цвят на керамичната подова настилка в кухнята се избират земни тонове, тъй като замърсяванията и следите от трафика по плочки в тези нюанси се забелязват по-трудно в сравнение с тези в по-светли багри. Ако на пода в кухнята положите теракот или гранитогресни плочки в по-светли тонове, ще е необходимо да отделяте повече време за тяхното почистване.

По отношение на дизайна и цветовата гама на настилката от керамични плочки възможностите са неизброими. Съвременните технологии, които се прилагат при оформянето на повърхността на плочките, позволяват създаването на дизайни в разнообразие от цветове и текстури, детайлно наподобяващи материали като различни видове дърво, камък, мрамор, гранит, травертин, варовик, бетон и цимент.

Настилка от светли керамични плочки

Настилката от теракот или гранитогрес с каменен дизайн в светли цветове би създала илюзията за кухня с по-голяма площ. Тя е отличен избор за пода, ако кухнята е обзаведена със светли мебели в класически или провинциален стил.

Гранитогрес с матова повърхност в наситени земни тонове

Ако дизайнът на кухнята е подчинен на топла цветова гама, за пода може да заложите на матови гранитогресни плочки с лек релеф в охра и меки кафяви тонове. Това решение за подовата настилка ще се впише идеално в помещение с мебелировка в модерен стил, с изчистени линии и гладки повърхности. Матовата релефна повърхност на плочките ще разчупи монотонността на правите линии в помещението и ще внесе усещане за топлина и уют.

Подови плочки в червеникавокафяво или тъмношоколадово

В случай че за подовата настилка в кухнята предпочитате тъмен цвят, керамични плочки в червеникавокафяви или шоколадови тонове са перфектното решение. Тъмната подова настилка ще се превърне в красива фокусна точка, ако мебелите и стените в кухнята са бели или кремави.