Предимства и недостатъци на сглобяемите къщи

16.05.2017 Категория: Къщи - дизайн, архитектура. Сглобяеми къщи. 0 коментари Автор: Homecenter

Ако не можете да откриете жилище, което харесвате, и се замисляте върху идеята да построите собствено, ще трябва да изберете между жилище със стандартна конструкция или сглобяема къща. В миналото на сглобяемите къщи се гледаше единствено като на евтин стротелен способ, но през последните години технологиите за тяхното производство претърпяха сериозно развитие. Освен значително по-ниската цена за изграждане сглобяемите къщи имат някои сериозни предимства в сравнение с жилищата, които са изградени по конвенционалните методи. Разбира се, този тип домове имат и някои недостъци, които също трябва да вземете предвид, когато избирате вашето ново жилище. Ето някои от най-характерните предимства и недостатъци на сглобяемите къщи.

Предимства на сглобяемите къщи:
 


Енергийна ефективност
Едно от най-големите предимства на сглобяемите жилища е високата енергийна ефективност, която притежават. Тяхната плътно запечатана обшивка и модерните прозорци възпрепятстват загубата на топлина и по този начин спомагат за създаване на далеч по-комфортна атмосфера и значително по-ниски разходи за отопление. Също така според специалисти в областта сглобяемите къщи са много по-издръжливи на природни бедствия в сравнение с конвенционалните домове.

Бързо изграждане на конструкцията
Бързото строителство е друго много сериозно предимство на сглобяемите къщи. Тъй като отделните елементи на жилището се произвеждат предварително, работата на терен изисква значително по-малко време. Единственото, което трябва да се направи, е да се сглобят отделните модули с помощта на съответните инструменти.
 


Достъпна цена
Още едно огромно предимство на сглобяемите къщи е много по-достъпната цена. До известна степен това се дължи на значително по-ниските разходи за труд, тъй като необходимото време за издигане на конструкцията е по-малко. В допълнение към това трябва да се отбележи, че инвестицията в сглобяемо жилище ще ви носи печалба и в дългосрочен план, благодарение на значително по-ниските разходи за отопление и климатизация, които ще имате.

Тук можете да научите за еднa интересна технология за бързо и лесно изграждане на сглобяеми къщи с композитни блокчета от фибростъкло - http://renco.bg/

Недостатъци на сглобяемите жилища
Сглобяемите къщи не са перфектният строителен способ и въпреки безспорните си предимства имат и някои недостатъци, които трябва да се вземат под внимание.
 


Невъзможност за персонализиране
Макар възможностите за дизайн на сглобяемите къщи да са много, технологията на тяхното изграждане е изключително специфична и не дава възможност за допълнително персонализиране на отделните модули. Конвенционалният метод за жилищно строителство дава възможност на строителите да издигнат конструкцията според вашите индивидуални желания и нужди, колкото и нестандартни и нетрадиционни да са те. За съжаление, възможностите за такъв подход при сглобяемите къщи не са чак толкова гъвкави.

Специфики на имота
Макар изграждането на сглобяемо жилище да е значително по-евтино в сравнение със стандартните методи за строителство, все пак трябва да притежавате имота, върху който ще се строи. Също така трябва да се уверите, че имате разрешение да строите сглобяема къща върху него, както и че имате право да свържете електрическа и ВиК мрежа. Издаването на тези разрешителни може да ви струва време и пари, но същия проблем можете да имате и със стандартния метод на строителство, така че това е недостатък, с който вероятно ще се сблъскате без значение кой подход изберете.