Какво трябва да знаете за сглобяемите жилища

03.08.2017 Категория: Къщи - дизайн, архитектура. Сглобяеми къщи. 0 коментари Автор: Homecenter

Безспорно една от най-актуалните тенденции при строителството на сгради и съоръжения са сглобяемите конструкции. Тази концепция се прилага успешно от много години, но едва наскоро започна да добива широка популярност благодарение на огромните предимства, които има в сравнение с конвенционалните методи за жилищно и индустриално строителство. Ако и вие проявявате интерес към тази революционно нова технология, ето някои много важни неща, които трябва да знаете за сглобяемите конструкции и техните характеристики:

Сглобяемите жилища не са новост

Макар да добиват сериозна популярност през последните няколко години, технологията за изграждане на сглобяеми конструкции не е новост. В действителност различни вариации на сглобяеми жилища се предлагат още от 1908 година, когато американската компания Сиърс започва да произвежда различни модули и детайли, които транспортирала чрез железници до различни места в страната и сръчни майстори ги монтирали отделните елементи на място.

 

 

Условно казано има два типа сглобяеми къщи: модулни жилища и „flat pack”

Модулните жилища са почти изцяло изградени във фабриката и се доставят на обекта с готови врати, прозорци и интериор. След това модулните жилище просто се монтират към положените основи. Вторият тип сглобяеми къщи „flat pack” са съставени от различни компоненти и детайли, които се доставят на обекта и се монтират на място. Представете си го като обзавеждане от ИКЕА, но под формата на къща.

Самите технологии са различни. Например, компанията Renco.bg предлага изграждане на сглобяеми къщи с композитни блокчета от фибростъкло.

Изграждането на подобна къща става за една седмица, а експлоатационния ѝ живот е над 100 г.

 

 

Сглобяемите жилища могат да се персонализират

Грешите, ако си мислите, че сглобяемите жилища могат да се конструират само в един стандартен модел. В зависимост от фирмата, която сте избрали, и особеностите на терена, вие ще имате точно толкова свобода в избора на дизайн, колкото и при жилищата, които се изграждат по стандартен модел.

Сглобяемите къщи се изграждат много по-бързо в сравнение с жилищата, които се строят по стандартен модел

Според специалисти в областта, сглобяемите къщи се изграждат два пъти по-бързо от жилищата със стандартна дървена конструкция. Тъй като поне частично сглобяемите къщи се оформят още в заводски условия, това означава, че подготвителният процес като подготовката на терена и полагането на основите може да тече паралелно, което ще ви спести доста ценно време. Модулните жилища се изграждат изключително бързо, тъй като те пристигат почти готови. Но дори и вторият тип сглобяеми къщи, които пристигат на отделни модули, се изгражда много по-бързо в сравнение с жилищата по конвенционален метод.

Изграждането на сглобяемо жилище може да бъде по-евтино от стандартния метод, но не винаги

Тъй като до голямата степен сглобяемите жилища се произвеждат в заводски условия и разходите по изграждането са значително по-ниски, това позволява тяхната цена да е чувствително по-ниска от тази на сградите, които се изграждат по стандартен модел.

 

 

Изграждането на сглобяеми жилища е много по-благоприятно за околната среда

Сглобяемите къщи са много по-благоприятни за околната среда поради няколко причини: тъй като се произвеждат във фабрика, нарушаването на екосистемата и вредата по околната среда в близост до строежа ще бъде много по-малка. Другото предимство е значително по-малкото количество строителни отпадъци, които ще трябва да бъдат извозени след приключването на строежа. Всички строителни материали, които се използват за изграждането на сглобяемите конструкции, изцяло подлежат на рециклиране, което е още едно благоприятно последствие за околната среда.

Сглобяемите жилища позволяват с голяма точност да предвидите какви ще са разходите за строежа и колко време ще отнеме той.

Най-голямата икономия, която се постига с изграждането на сглобяемите жилища, се изразява в спестяването на време и пари. При стандартните жилищни конструкции почти винаги ще има допълнителни разходи, които ще се появят в процеса на работа и допълнително ще оскъпят крайната цена. Също така винаги съществува рискът от забавяне на строежа поради различни фактори. При сглобяемите жилища рисковете от подобно развитие са сведени до минимум и до голяма степен още в началната фаза може с голяма точност да се определи каква ще бъде крайната цена за изграждането на обекта и колко време ще отнеме строежът.