Избор на цветове за интериора според фън шуй

27.04.2017 Категория: Обзавеждане и декорация 0 коментари Автор: Homecenter

Независимо дали ви предстои основен ремонт на жилището или само освежаване на интериора, бихте могли да подчините цветовото оформление, както и разположението на мебелите и уредите, на принципите на древното източно изкуство фън шуй и така да постигнете в дома си балансирана среда, подхранваща жизнената ви енергия и предопределяща успехи в различни аспекти от живота ви.

Всеки цвят принадлежи към някой от петте елемента във фън шуй: огън, земя, метал, вода и дърво. В различните зони от дома, които според фън шуй отговарят за редица важни аспекти от живота ни, мебелите, декорацията и аксесоарите трябва да бъдат избрани в специфични цветове и разположени по точно определен начин, за да се стимулира плавното и хармонично движение на позитивната енергия чи.
 


Огън

Огънят се асоциира с творческата енергия, страстта, интуицията и внезапните прозрения. Мебелите в огнени нюанси благоприятстват творческата активност и допринасят за успехи в кариерата. Огнените елементи в интериора също така подхранват любовта и сексуалната енергия. Към огнените багри принадлежат червеното, оранжевото, лилавото и розовото. Тъй като тези цветове привличат мигновено погледа, трябва да бъдат умерено приложени в декора, за да се постигне визуален и енергиен баланс. В оранжеви тонове могат да бъдат избрани някои от мебелите в дневната стая. Когато избирате обзавеждане за спалня, може да заложите на легло с лилава, розова или червена тапицерия, или спално бельо в тези цветове, за да внесете в помещението енергията на елемента огън, подхранваща любовта и страстта.

Земя

Земята във фън шуй се свързва със стабилност, солидност и опора. Земните тонове са жълтото, бежовото и пясъчните нюанси. Обзавеждането в земни краски спомага постигането на хармония и стабилност във взаимоотношенията. Според фън шуй земните елементи в интериора подхранват надеждата, физическото здраве и вътрешния баланс, както и мозъчната активност. Мебели за кухня с дървесен декор и стени, боядисани в светложълто, пресъздават перфектно елемента земя и внасят уют в помещението.
 


Метал

Металът се асоциира със силата и прецизността. Цветовете, свързвани с този фън шуй елемент, са сив, бял, сребрист и златист. Обзавеждането, подбрано в тези тонове, стимулира ефективността, концентрацията, точността и яснотата на мисленето. Мебелите със сребристи или златисти елементи са чудесно решение за всекидневната и кухнята. За спалнята са подходящи мебели и аксесоари в сиви тонове, ако се стремите да създадете спокойна и релаксираща атмосфера в помещението.

Вода

Водата се свързва с богатството, изобилието, чувствителността и духовното развитие. Цветовете, които представят този фън шуй елемент, са черното и синьото. Обзавеждането и декорацията в тези багри стимулират способността за концентрация, осъзнаването и креативността.
 


Дърво

Елементът дърво във фън шуй олицетворява растежа и съзиданието. Цветовете, които се свързват с него, са кафявото и зеленото. Мебелите и декорацията в тези багри допринасят за повишаване на жизнения тонус, стимулират личностното развитие и предприемчивостта. Обзавеждането от дървесина, както и живите растения, принадлежат към елемента дърво и според фън шуй носят благополучие и благоприятстват натрупването на материални блага.