Полезни идеи за обзавеждане на малък апартамент

13.12.2017 Категория: Обзавеждане и декорация 0 коментари Автор: Homecenter

При обзавеждането на малко жилище е необходимо да се подберат компактни конфигурации, които не отстъпват по функционалност на обемистите мебели. Цветовете на стените и мебелировката в неголемите помещения е важно да бъдат избрани така, че да не обременяват визуално интериора, за да изглеждат стаите по-светли и просторни. Съществуват различни дизайнерски похвати за вътрешното оформление на малък апартамент, с които може да се постигне ефектен декор, без да се прави компромис с удобството и уюта.
 


Стратегии при избора на цветове за малки стаи

Несъмнено спалня в светли тонове ще изглежда по-широка и приветлива. Бели стени в съчетание със светли мебели за спалня създават усещане за повече пространство в помещението. За да не бъде твърде еднообразен интериорът на спалнята в бяло, оформете фокус, като заложите на легло и нощни шкафчета в топъл кафяв цвят. Гардероба, скрина и тоалетката изберете в бяло, за да се слеят с фона. Създайте контраст, като постелите върху леглото кувертюра в наситеносиньо или лилаво, а върху нея разположите декоративни възглавнички в топло кафяво.

Малката спалня, умело декорирана в тъмни цветове, също има своите преимущества. Когато стените са боядисани в наситен тон, се размиват границите между тях и понеже те не са ясно очертани, помещението изглежда по-голямо. Благодарение на този ефект любителите на тъмните цветове биха могли да изберат наситена багра за стените в спалнята, като индиговосиньо. Вместо да се боядисат, стените могат да бъдат облепени с тапети с принт в тъмносиньо и бяло, за да се придаде уникалност на декора. Ако спалнята е с нисък таван, изберете тапети с вертикални райета, които ще удължат оптически стените. Комбинирайте ги с обзавеждане за спалня с дървесен декор в меки кафяви багри и акценти в бяло.
 


Компактни функционални мебели

Вместо да избирате стандартна конфигурация от мебели за дневна, която няма да се събере или с усилие ще поместите в малкото помещение, без да остане достатъчно свободно място, заложете на обзавеждане с подходящи размери. Ако няма място за обемист диван в дневната стая, изберете елегантно удобно канапе и две тапицирани кресла. Така в помещението ще можете да сместите холна маса пред канапето и помощна масичка между двете кресла. Ако дневната стая е с нисък таван, заложете на мебели с по-малка височина, за да компенсирате визуално този недостатък.

Разположете в дневната малки холни секции с раздвижен дизайн, които включват затворени модули и открити лавици. Създайте цветови контраст в зоната за сядане, като например изберете диван с дамаска в турскосиньо и фотьойли в кремаво. Стените боядисайте в бял цвят, а на пода може да положите светлобежов килим. На прозорците окачете пердета с дължина до пода, за да уголемите оптически дневната стая.